Normal_telefoon__app__digitaal__mobiel

De app Soundscape helpt blinden en slechtzienden door hun stad of andere openbare plek manoeuvreren. Dankzij de app weten ze in welke straat ze zijn, welke straatjes ze voorbij lopen en langs welke winkels ze komen. De app is nog niet in Nederland verkrijgbaar, maar wel via een omweg te downloaden. Dat meldt RTL Nieuws. 

Amerikaan Amos Miller, die zelf ook blind is en bij Microsoft werkt, bedacht de app. “Soundscape geeft niet zozeer instructies, maar zeg je wat er in de omgeving te zien is. Hierdoor heeft niet het systeem de controle, maar de gebruiker. Op basis van wat je hoort, kun je beslissingen nemen”, legt hij uit.

Gebruikers van de app moeten eerst hun locatie via een andere applicatie inspreken, waarna Soundscape vervolgens met geluiden een richting aangeeft. Weet je bijvoorbeeld even niet waar je bent, dan kun je met je smartphone verschillende kanten op wijzen totdat je bij de juist richting bent. Dat weet je als je een belletje hoort.

Soundscape wil de blindengeleidehond niet vervangen, maar dient slechts als extraatje zodat blinden beter weten waar ze zijn. De app is nog niet in Nederland verkrijgbaar, maar wie hem toch wil downloaden kan zich bij de Brits App Store aanmelden en het product zo binnenhalen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids