Normal_blindegeleidehond_-_blind_-_hulphond

Mensen die door een visuele beperking afhankelijk zijn van een blindengeleidehond, kunnen voortaan ook een bezoek brengen aan dierentuin Artis. Voorheen was het niet mogelijk om de hond mee naar binnen te nemen, maar het College voor de Rechten van de Mens oordeelde dat dit in strijd is met het VN-verdrag. Deze stelt dat mensen met een beperking ook toegang moeten hebben tot openbare ruimtes. Dit meldt Het Parool. 

Dat de blindengeleidehonden voorheen niet welkom waren in de dierentuin, komt door het gedrag van onder andere wolven en mensapen. Deze kunnen sterk op honden reageren. Echter vond het College voor de Rechten van de Mens dat het niet zo kan zijn dat mensen met een visuele beperking hierdoor niet door het park kunnen wandelen met hun hond.

Nu is een speciale route uitgestippeld voor mensen met een visuele beperking, zodat zij en hun blindengeleidehond ook het park kunnen ervaren. Aan de kassa wordt deze route uitgelegd aan de bezoekers die hier gebruik van willen maken. Ook zullen de medewerkers van het park in de gaten houden of niet van de route wordt afgeweken. Zo mogen de blindengeleidehonden bijvoorbeeld niet komen op plekken waar de dieren los rondlopen, zoals bij het lemureneiland.

Door: Redactie Nationale Zorggids