Normal_bord_gehandicapten_rolstoel

Mindervaliden die een rolstoel gebruiken, kunnen daarmee niet via nooduitgangen het festivalterrein verlaten als zich een calamiteit voordoet. Met de nieuwe regels die de veiligheid van festivals vastleggen, zijn rolstoelgebruikers letterlijk over het hoofd gezien. Volgens de wet moeten zij om advies worden gevraagd bij het ontwikkelen van nieuwe regelgeving, maar volgens belangenorganisatie Ieder(in) is dat niet gebeurd. Dit meldt NOS. 

Volgens de nieuwe regels moet een nooduitgang ten minstens 1.10 meter breed zijn. Echter heeft een rolstoelgebruiker ten minste 1.50 meter nodig om te draaien en door de nooduitgang te rijden. “In geval van nood moet je dus maar net met je rolstoel in de goede richting staan, anders heb je pech gehad”, aldus Marianne Dijkshoorn, deskundige op het gebied van toegankelijkheid en veiligheid bij evenementen op het gebied van personen met een beperking.

Belangenorganisatie Ieder(in) is niet te spreken over de situatie. "Mensen met een beperking moeten volgens het onlangs van kracht geworden VN-verdrag handicap om advies gevraagd worden bij het ontwikkelen van nieuwe regels. En dat is hier overduidelijk niet gebeurd." De Nationale Brandweer laat weten dat rolstoelgebruikers niet zijn gezien als specifiek knelpunten tijdens het opstellen van de nieuwe regels. Echter zijn er ook festivals die hun eigen aanvulling hebben op de nationale regels. Zo zijn er op Bospop vrijwilligers die rolstoelgebruikers begeleiden gedurende het festival, ook op de camping. Zij weten alle nooduitgangen te vinden en kunnen hekken openen om veilig buiten te komen.

De Tweede Kamer wordt door GroenLinks gevraagd om de nieuwe regels zo snel mogelijk aan te passen, zodat ook mensen in een rolstoel veilig van festivals kunnen genieten. “Er is duidelijk iets misgegaan bij de totstandkoming van deze regeling en de wet is de wet”, aldus Linda Voortman van GroenLinks. “Door het VN-verdrag handicap zijn wij wettelijk verplicht mensen met een beperking toegang én veiligheid te bieden.”

Door: Redactie Nationale Zorggids