Normal_rolstoel_beperking_handicap

Een 21-jarige vrouw met cerebrale parese heeft een brief geschreven aan premier Mark Rutte waarin zij haar angsten uit over de voorgenomen wetswijziging om mensen met een beperking minder dan het minimumloon te betalen. Rutte heeft inmiddels via social media gereageerd, maar de vrouw, Noortje van Lith, blijft strijden voor gelijkwaardige behandeling. Dat meldt NOS. 

Rutte reageerde op Twitter met het volgende bericht: “Ik snap heel goed dat Noortje van Lith uit Roosendaal knokt voor haar droombaan. Ik ben deze week in China, maar Tamara van Ark nodigt haar snel uit voor een gesprek. Dit kabinet staat voor gelijke kansen voor iedereen.”

Van Lith, die in een rolstoel zit, werkt hard aan het vinden van haar droombaan, maar de plannen van het kabinet maken het voor haar nog moeilijker. Zo zegt ze dat het altijd al moeilijk was om gelijkwaardig mee te doen in de samenleving, maar die gelijkwaardigheid wordt nog meer ontnomen door het wegnemen van de mogelijkheid op een goed betaalde baan. Van Ark heeft ondertussen contact opgenomen met de 21-jarige. Volgens Van Ark moet het voorstel alleen maar bijdragen aan een toename van het aantal werkende arbeidsbeperkten. Toch is Van Lith niet overtuigd.

“Mijn angst voor vooroordelen blijft bestaan. Als een werkgever mij in een rolstoel ziet, denkt hij dat ik niet arbeidsproductief genoeg ben.” Haar grootste bezwaar is dat het voorstel de ongelijkheid nog groter zal maken. Van Lith is beraadt zich ondertussen op vervolgstappen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids