Normal_rolstoel_beperking_handicap

Bij veel gemeenten is er enthousiasme voor de inclusieve samenleving waarbij inwoners met een beperking volwaardig mee kunnen doen. In deze gemeenten wordt, in overleg met de mensen om wie het gaat, gewerkt aan toegankelijkheid en een lokale inclusie-agenda. Toch valt op dit gebied nog veel (van elkaar) te leren. Daarom is de VNG samen met de Alliantie VN-Verdrag het Koplopersprogramma VN-Verdrag gestart. Dat meldt Ieder(in). 

Met het Koplopersprogramma wil de VNG een extra impuls geven aan al lopende initiatieven van gemeenten gericht op het volwaardig meedoen van inwoners met een beperking. In samenwerking met de Alliantie (cliënten- en gehandicaptenorganisaties) is naar gemeenten gezocht die voorop lopen bij de invulling van het VN-verdrag Handicap. In totaal zijn er 25 gemeenten geselecteerd. De kick-off van het programma vindt medio juni plaats

Tot en met 21 maart konden gemeenten zich aanmelden als koploper. Ook konden gehandicapten en cliënten(organisaties) hun gemeente voordragen via de Alliantie VN-Verdrag. Bij de selectie is gestreefd naar een spreiding over het land, over thema en op grootte van de gemeente. Doorslaggevende factoren waren of belangen van inwoners met een beperking hoog op de agenda staan, er een innoverende aanpak is en of de initiatieven bijdragen aan een inclusieve samenleving. De Alliantie VN-Verdrag bestaat uit Per Saldo, Mind-LPGGz, Coalitie voor Inclusie, LFB en Ieder(in).

De volgende gemeenten zijn samen met de alliantie geselecteerd als koploper:
Almere, Amsterdam, Arnhem, Breda, Den Haag, Dordrecht, Ermelo, Geldermalsen, Gooise Meren, Groningen, Haarlemmermeer, Hardenberg, Huizen, Krimpen aan den IJssel, Leiden, Maastricht, Meijerijstad, Oude IJsselstreek, Reusel-De Mierden, Rotterdam, Utrecht, Utrechtse Heuvelrug, Westerveld, Woerden en Zwolle.

Medio juni komen deze gemeente met de mensen om wie het gaat op een bijeenkomst van de VNG bijeen voor een kick-off van het koploper programma. Het koploper programma duurt heel 2018.

Door: Redactie Nationale Zorggids