Normal_schoonmaken

Vebego, een groot internationaal opererend familiebedrijf, heeft 4.500 arbeidsbeperkten in dienst. De organisatie werkt samen met zestien sociale werkbedrijven en heeft het bedrijfsmodel aangepast aan de doelgroep. Volgens Vebego denkt de politiek te makkelijk over het laten meedoen van arbeidsbeperkten in de samenleving. Mensen met een laag IQ of psychische stoornis kunnen niet meedoen binnen de normale bedrijfscultuur en zouden dus in een daarop aangepaste omgeving aan de slag moeten gaan. Dat meldt Trouw.

“Voor het schoonmaken van een kantoor zetten we doorgaans vijf man in. Die ganan in een paar uur tijd in een razend tempo stofzuigen, prullenbakken legen, bureaus schoonvegen en toiletten poetsen”, legt directeur Niel Cortenraad uit. Zet de organisatie arbeidsbeperkte mensen in, dan gaan vijftien personen in datzelfde kantoor aan de slag. En niet in razendsnel tempo. Iedere werkdag houdt de leidinggevende een praatje en geeft hij of zij uitleg over de werkzaamheden.

Volgens Cortenraad beweert de politiek dat iemand met een arbeidsvermogen van 50 of 60 procent uiteindelijk kan doorstomen naar een arbeidsproductiviteit van 100 procent, door te werken en het opdoen van ervaring. Deze mensen zouden dan zelfs een normaal loon kunnen ontvangen, zonder uitkering. De directeur van Vebego vermoedt dat slechts 1 procent, waarschijnlijk minder, dit haalt.

Ook Vebego is tegen het plan van staatssecretaris Van Ark om loondispensatie in te voeren voor mensen met een arbeidsbeperking. “Dan creëer je een nieuw soort minimumloon voor mensen met een beperking, die hun aanvulling mislopen omdat ze spaargeld hebben of een partner met inkomen. Dat kan toch niet?”, aldus Cortenraad. Als het aan Vebego ligt, trekt de overheid haar portemonnee, want sinds de introductie van de loonkostensubsidie kunnen werkgevers het werken met arbeidsbeperkten niet meer betalen.

Kort samengevat is de huidige loonkostensubsidie niet de oplossing om meer arbeidsbeperkten aan het werk te krijgen, maar het plan voor een loonkostensubsidie is dat ook niet. Er moet dus naar een andere oplossing gezocht worden, in samenspraak met werkgevers en mensen met een beperking.

Vorige week bleek al dat ook de Tweede Kamer kritisch is op het plan van Van Ark om meer arbeidsgehandicapten aan het werk te kregen. De Kamer vindt dat ze eerst op zoek moet naar meer draagvlak voor het plan. De oppositie wil dat het voorstel helemaal van de tafel gaat. 

Door: Redactie Nationale Zorggids