Logo_logo_igj_inspectie_gezondheidszorg_en_jeugd

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft de last onder dwangsom van zorginstelling De Zorgconsulent beëindigd. De Zorgconsulent is inmiddels failliet verklaard en levert geen zorg meer aan cliënten die op grond van de Wet langdurige zorg (Wlz) zorg ontvangen op basis van een persoonsgebonden budget (pgb). Het handhavingstraject is op grond hiervan beëindigd. Dat meldt IGJ. 

De Zorgconsulent was  een instelling die zich richtte op jongvolwassenen met een verstandelijke beperking, (uitbehandelde) ggz-problematiek en verslaving. De organisatie bood hen zorg, ondersteuning, begeleiding, huisvesting en dagbesteding. Het gaat om een kwetsbare groep cliënten. In februari van dit jaar liet de zorgaanbieder de inspectie weten dat zij zou stoppen met het leveren van zorg en dat er activiteiten gaande waren om alle cliënten over te dragen aan andere zorgaanbieders.

De inspectie stelde in maart vast niet over voldoende gegevens te beschikken waaruit bleek dat ook alle cliënten op dat moment op een verantwoorde wijze waren overgedragen en de zorgverlening ook daadwerkelijk was gestopt. De kans bestond nog steeds dat De Zorgconsulent zorg leverde aan cliënten.

Omdat deze zorg moest voldoen aan de eisen van de aanwijzing, legde de  inspectie per 11 april 2018 een last onder dwangsom op. Het doel hiervan was om bestuursrechterlijk af te dwingen dat de geboden zorg zou voldoen aan de gestelde eisen. Mocht De Zorgconsulent in de toekomst toch opnieuw zorg gaan verlenen op basis van de Wet langdurige zorg, dan is De Zorgconsulent verplicht om de inspectie daarover te informeren.

Door: Redactie Nationale Zorggids