Normal_rolstoel_beperking_wajong_pgb_handicap

Deelnemers van de Nijmeegse Vierdaagse die de route afleggen in hun rolstoel, denken er over na om de organisatie voor het College voor de Rechten van de Mens te slepen. Reden hiertoe is dat tijdens de Vierdaagse rolstoelgebruikers niet dezelfde voorzieningen krijgen als mensen zonder lichamelijke beperking. Dat is mogelijk in strijd met het VN-verdrag voor gelijke rechten van mensen met een beperking. Dit meldt De Stentor.

Terwijl het buiten bloedheet is, kiezen een aantal rolstoelgebruikers er bewust voor om niet te veel te drinken tijdens de route. Voor hen is er namelijk geen toilet aanwezig langs de route. Er is slechts één invalidetoilet, bij het start- en finishpunt. Weinig drinken betekent ook weinig urineren, maar dat is met de hoge temperaturen zeer gevaarlijk. “Dat betekent dat ik uitgedroogd over de finish kom”, zegt deelneemster Sabine Tebbens.

Dixies voor rolstoelgebruikers

Er bestaan speciale Dixies waar ook iemand met een rolstoel gebruik van kan maken. Deze zouden prima langs de route geplaatst kunnen worden en zijn uiteraard ook te gebruiken voor mensen zonder lichamelijke beperking. De plaatsing van zulke Dixies zou betekenen dat deelnemers in een rolstoel voldoende kunnen drinken en daarna gebruik kunnen maken van een aangepast toilet.

Marsleider Henny Sackers zegt niet op de hoogte te zijn van de problemen die rolstoelgebruikers tegenkomen. Tijdens de evaluatie zal hij hier over spreken. “Als je het hebt over een kwaliteitsverbetering van de Vierdaagse, vind ik dit een punt. Ik wil daar serieus naar kijken.”

VN-verdrag

Organisaties zijn volgens het Verdrag inzake de rechten van personen met een handicap verplicht om een evenement toegankelijk te maken voor invaliden. Het ontbreken van voldoende invalidetoiletten zou daar onder kunnen vallen. Naast het probleem met de toiletten, moeten deelnemers in een rolstoel ook een papier ondertekenen waarbij zij afzien van extra voorzieningen en het aansprakelijk stellen van de organisatie. “Het voelt niet gastvrij”, zegt deelneemster Sabine Tebbens.

Door: Redactie Nationale Zorggids