Normal_rss_entry-151616

De werkgevers van universitaire medische centra (umc) hebben een eindbod uitgebracht aan vakbonden van een structurele loonsverhoging van 8,25 procent voor zorgmedewerkers. Het gaat om een driejarige cao voor de ruim 70.000 medewerkers van de acht universitair medische centra, maakte werkgeverskoepel, de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU), bekend.

Het gaat om een salarisverhoging van 2,5 procent dit jaar, 2,75 procent in 2019 en 3 procent in 2020, telkens per 1 augustus van het betreffende jaar. Ook doet de NFU verschillende voorstellen om de werkdruk te verminderen.

De werkgevers roepen de bonden op om snel een akkoord te sluiten. "Met dit bod willen we onze waardering tonen voor alle medewerkers in de umc’s. We hebben goed geluisterd naar de wensen en zorgen van onze medewerkers en de vakbonden. Daarom komen we vandaag met een fair en evenwichtig eindbod", zegt Leon van Halder van de NFU.

Protest

Elise Merlijn, bestuurder bij FNV, zegt overdonderd te zijn door het persbericht van de NFU. "Een bijzondere manier van communiceren. Normaal gesproken nodig je partijen eerst uit om het te bespreken. Het is nu aan de mensen van de umc's of dit wel of niet akkoord is." Volgens haar ligt het bod 2 procent hoger dan het eerdere voorstel in mei.

Bonden en werkgevers ruziën al tijden over de salarissen van artsen, laboranten, verpleegkundigen en andere zorgmedewerkers. De afgelopen maanden voerden de zorgmedewerkers op verschillende manieren actie uit protest tegen de, in hun ogen, te lage lonen en hoge werkdruk. De geplande acties gaan voorlopig gewoon door.

Door: ANP