Normal_rolstoel__gehandicapt__verlamd

Niet alleen leerlingen die speciaal onderwijs volgen hebben hinder van vervoer dat niet goed wordt uitgevoerd, ook mensen in een rolstoel en ouderen worden geraakt door PlusOV. Cliënten klagen over het niet komen opdagen van de busjes, of dat ze lange tijd moeten wachten. Dit is vooral vervelend wanneer de betreffende persoon van en naar dagbesteding wordt gebracht. Dit meldt De Stentor. 

PlusOV verzorgt doelgroepenvervoer in een aantal gemeenten rondom Apeldoorn. Toen het bedrijf in 2016 startte, ontstonden gelijk al problemen. Kinderen werden niet opgehaald om naar school te gaan of moesten zeer lange tijd wachten. Vanuit zorginstellingen en dagbehandelingscentra komen nu dezelfde klachten. Soms duurt het vier uur voordat een cliënt weer naar huis wordt gebracht, wat ook tot enorme onzekerheid leidt onder de kwetsbare doelgroepen.

Het werd zelfs zo gek, dat zorginstelling Zozijn een eigen meldpunt maakte voor klachten over PlusOV. “Wij faciliteren dit omdat cliënten zo vaak in de kou staan”, aldus woordvoerder van de instelling Diane Onnink. “De klachten die wij binnen krijgen zijn echt het topje van de ijsberg”, zegt ze, verwijzend naar het feit dat de meeste mensen eerst zelf met PlusOV bellen voor hun klacht en pas daarna hun beklag doen bij Zozijn.

Zelf thuis brengen

Soms brengen zorginstellingen de cliënten zelf maar naar huis, zodat ze zeker weten dat ze op de gewone tijd thuis zullen zijn. Bijvoorbeeld bij de Passerel in Epe, waar cliënte Tessa naar huis gaat. “Ze vraagt elke dag of ze wel wordt opgehaald, omdat haar taxiritten bijna dagelijks verkeerd gaan”, aldus Han Bults. “Ze komen of veel te laat en meestal komen ze helemaal niet.” Tessa, en anderen met een verstandelijke beperking, raakt daarvan overstuur.

PlusOV zegt dat het vervoer van leerlingen en doelgroepenvervoer aan elkaar is gekoppeld. “Chauffeurs brengen eerst leerlingen naar school en halen dan mensen op om ze naar bijvoorbeeld hun dagbesteding te brengen. Het kan zijn dat problemen die plaatsvinden op de routes voor het leerlingenvervoer doorwerken.”

Door: Redactie Nationale Zorggids