Normal_rolstoel_handicap_beperking

De Participatiewet heeft werken alleen maar minder aantrekkelijk gemaakt voor mensen met een arbeidsbeperking. Dit vinden niet alleen arbeidsbeperkten zelf, maar ook koepelorganisatie Ieder(in). Werkgevers lopen tegelijkertijd tegen allerlei bureaucratische problemen aan, waardoor zij minder geneigd zijn om mensen met een arbeidsbeperking aan te nemen. Dit meldt EenVandaag.

“Voor veel werkgevers is de wet een te grote brij aan regelgeving. Als je als ondernemer in meerdere gemeentes tegelijk werkt is het lastig om een lijn te trekken omdat elke gemeente de wet anders toepast. Door de enorme hoeveelheid regels denken veel ondernemers: ‘Laat maar’", zegt oprichter Raymond Diemer van de Nationale Talentenbank.

Ook Ieder(in) vindt dat de Participatiewet te wensen overlaat. Er is een grote groep arbeidsbeperkten die niet fulltime kan werken. Hierdoor krijgen ze vaak een lager loon dan dat ze zouden krijgen bij volledige afkeuring door het UWV. In sommige gevallen gaat de Participatiewet ervan uit dat iemand fulltime kan werken terwijl dat in de meeste gevallen helemaal niet zo is. Toen de Participatiewet bijna 4 jaar geleden in werking trad, was het de bedoeling om zo veel mogelijk mensen met een arbeidsbeperking bij een regulier bedrijf te laten werken. Maar daar is volgens Ieder(in) bijna niets van terechtgekomen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids