Normal_genezen-gedeeltelijke-dwarslaesie-sintmaartenskliniek-oct2018_verkleind

De Sint Maartenskliniek heeft deze week een bijzonder revalidatietraject afgerond. Gert-Jan (35 jaar) heeft een gedeeltelijke dwarslaesie en kan inmiddels weer lopen met behulp van elleboogkrukken en een implantaat in zijn rug. Dit traject was onderdeel van een studie van de Zwitserse neurowetenschapper professor Grégoire Courtine, die de revolutionaire nieuwe techniek ontwikkelde. Gert-Jan nam als eerste in Nederland deel aan deze studie. Dit meldt Sint Maartenskliniek.

De Zwitserse onderzoeker Grégoire Courtine, verbonden aan het Swiss Federal Institute of Technology (EPFL) van Lausanne, doet al ruim tien jaar onderzoek naar zenuwbeschadigingen en dwarslaesie. Zijn onderzoek draait om het vinden van een nieuwe manier om beschadigde zenuwen weer te kunnen aansturen. Hij slaagde erin om met een implantaat (sonde) de hersenprikkels voor bewegen door te zenden naar gedeeltelijk verlamde benen. In 2016 zocht hij samen met het Nederlandse bedrijf GTX medical naar patiënten, om te kijken of de technologie ook kon worden toegepast op mensen. Daarbij kwam direct de Sint Maartenskliniek in beeld, die Gert-Jan benaderde voor deelname aan dit unieke onderzoek.

Sonde in ruggenmerg

Gert-Jan, die zeven jaar geleden een dwarslaesie kreeg, verbleef een half jaar in Zwitserland. Daar werd hij geopereerd en kreeg hij een sonde in zijn ruggenmerg en een soort pacemaker in zijn buikholte. Daarmee kan het ruggenmerg elektrisch worden gestimuleerd. In combinatie met intensieve fysiotherapie bleek dat Gert-Jan in staat was om weer te lopen.

Doorontwikkeling van technologie

Met de publicatie van het onderzoek van professor Courtine in Nature, is de proef met Gert-Jan succesvol afgesloten. Hij heeft dankzij het onderzoekstraject aanzienlijke vooruitgang geboekt en kan momenteel met krukken lopen: “Ik ben door alle inzet van de afgelopen jaren veel zelfstandiger geworden, maar het kost ook nog steeds erg veel inspanning om stappen te zetten. Met de doorontwikkeling van deze technologie zal dat in de toekomst vast vlotter gaan.”

Door: Redactie Nationale Zorggids