Normal_justitie__rechtbank

De rechtbank in Zwolle heeft een 56-jarige vrouw uit Paterswolde veroordeeld tot twaalf maanden cel, waarvan negen maanden voorwaardelijk. Zij zou voor ruim 850.000 euro hebben gefraudeerd met pgb-gelden. Het geld dat niet aan zorg, maar aan familievakanties voor cliënten, fietsen, computers, wasmachines en meer werd besteed, moet ze terugbetalen. Dit melden Trouw en het Dagblad van het Noorden.

Margriet R. heeft volgens de rechtbank het fundament van het pgb-systeem aangetast en maakte daarbij misbruik van een groep kwetsbare mensen. Als secretaris van de stichting Buitenbeentje vulde ze minstens 347 declaraties bewust onjuist in en betaalde spullen en diensten met het geld dat ze daarmee ontving. Ze moet daarom de gevangenis in voor valsheid in geschrifte en witwassen. Het gefraudeerde bedrag moet ze terugbetalen en ze heeft een beroepsverbod van vijf jaar opgelegd gekregen.

Vrijspraak

De man van R., voorzitter van de stichting, stond ook terecht, maar er was niet genoeg bewijs om hem te veroordelen. R. en haar man zijn in gemeenschap van goederen getrouwd, wat betekent dat beiden verantwoordelijk zijn voor het terugbetalen van het gefraudeerde bedrag. 

Door: Redactie Nationale Zorggids