Normal_iederin__ieder_in___logo

De regering laat in 2019 onderzoek verrichten naar de knelpunten bij woonzorgarrangementen voor mensen met een beperking. In een op 30 oktober aangenomen motie stelt de Tweede Kamer extra eisen aan dit onderzoek en vraagt om een rapportage in het najaar van 2019. Dit meldt netwerk Ieder(in) voor mensen met een beperking en chronische ziekte.

Het kabinet heeft een groot aantal programma’s en actieplannen gelanceerd. De actieplannen over wonen gaan tot nu toe alleen over ouderen en mensen met psychische aandoeningen of verward gedrag. Aandacht voor het wonen voor mensen met een lichamelijke, verstandelijke of zintuiglijke beperking ontbrak in de plannen. Ondertussen zijn er volop signalen zijn van jongeren met een beperking, die geen passende woonplek met zorg kunnen vinden of te weinig inkomen hebben om zelfstandig te gaan wonen. Ook het SCP geeft in het onderzoek ‘Net als thuis’ aan dat er bij het wonen voor mensen met een beperking verbeteringen nodig zijn.

Motie voor goed onderzoek

Op aandringen van Ieder(in), Per Saldo en de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) hebben de ministers van Binnenlandse Zaken en Volksgezondheid eerder dit jaar besloten dat er een onderzoek gaat komen naar knelpunten in wonen en zorg voor mensen met een beperking. De motie van D66 en ChristenUnie die op 30 oktober is aangenomen doet hier een schepje bovenop. In de motie staat dat het onderzoek goed moet kijken naar de specifieke eigenschappen van deze doelgroep. Genoemd worden de veelvuldige herindicaties. De indicaties met een korte looptijd, zoals in de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), vormen een wankele basis voor kleinschalige woonzorginitiatieven. Verder worden in de motie het inkomen genoemd, het (lage) eigen woningbezit en het ouder worden van gehandicapten.

Van onderzoek naar aanpak

Ieder(in) is blij met de inzet van de Tweede Kamer. Het onderzoek krijgt met de motie meer inhoud en knelpunten komen beter in beeld. Vervolgens moet er natuurlijk ook een aanpak voor de knelpunten komen. Een aanpak waarmee het wonen in de maatschappij met ondersteuning, zoals het VN verdrag voorschrijft, voor mensen met een beperking echt mogelijk wordt.

Door: Redactie Nationale Zorggids