Normal_geld__portemonnee__muntgeld

Gemeenten zijn niet blij met het abonnementstarief voor hulp(middelen) vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), maar belangenbehartiger Ieder(in) is dat wel. De invoering van het tarief is een belangrijke eerste stap om de stapeling van de zorgkosten aan te pakken, aldus Ieder(in).

De belangenbehartiger pleit al jaren voor het maximeren van de eigen bijdragen voor gemeentelijke hulp en ondersteuning uit de Wmo. Tot nu toe konden gemeenten zelf de hoogte van de eigen bijdrage bepalen, voor bijvoorbeeld huishoudelijke hulp of individuele begeleiding.

Dit leidde tot grote verschillen tussen gemeenten en tot oplopende eigen bijdragen van wel 1.000 euro of meer per jaar. Vooral mensen met een beperking of chronische aandoening met een middeninkomen kregen hiermee te maken. De opeenstapeling van de eigen bijdragen werd door veel mensen gezien als een boete op hebben van een beperking of ziekte.

Goed geholpen

De invoering van één tarief  van 17,50 euro per vier weken voor de gemeentelijke hulp of ondersteuning is belangrijk voor deze mensen. ‘Mensen zijn zeer goed geholpen met dit abonnementstarief. Het ziet ernaar uit dat we zo een stokje kunnen steken voor de verdubbeling van zorgkosten’, reageerde Ieder(in)-directeur Illya Soffer dinsdag bij Radio 1 Journaal. Naar verwachting 180.000 huishoudens hebben voordeel van deze kabinetsmaatregel.

Gemeenten vrezen tekorten

Gemeenten verzetten zich tegen de invoering van het vaste tarief voor de Wmo-voorzieningen. Ze vrezen onder meer dat ze niet uitkomen met het geld dat het kabinet heeft uitgetrokken om de gemeenten te compenseren. Het kabinet trekt 145 miljoen per jaar uit om de gemeenten te compenseren voor deze maatregel. Ieder(in) vindt dat gemeenten wel in staat moeten zijn om de Wmo goed uit te voeren, met een deugdelijke financiering.

Ieder(in) houdt de komende maanden in de gaten of gemeenten met de invoering van het abonnementstarief niet gaan beknibbelen op de hulp en ondersteuning - of dat ze de kosten gaan afwentelen. Voorop staat dat mensen de passende zorg en ondersteuning krijgen die ze nodig hebben. 

Door: Redactie Nationale Zorggids