Logo_igj_inspectie_gezondheidszorg_en_jeugd

Op 10 oktober 2018 gaf de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) aan Arduin voor locatie Aagtekerke een aanwijzing. Deze aanwijzing betrof onder meer het wegnemen van de tekortkomingen op thema’s cliëntdossier, deskundige zorgverlener, sturen op kwaliteit en veiligheid, medicatie en vrijheidsbeperking. Tijdens het toezicht op de locatie heeft de IGJ gezien dat zorgverleners professionele afwegingen voor de benodigde zorg van de cliënten maken en dat inmiddels aan alle normen wordt voldaan. Daarom wordt de aanwijzing beëindigd.  Dit meldt de inspectie.

Arduin, zorginstelling voor mensen met een verstandelijke beperking, is in deze kwaliteitsverbetering op locatie Aagtekerke ondersteund door ’s Heeren Loo. De inspectie is van mening dat de ingezette lijn van verbetering zorgvuldig moet worden voortgezet. Daarom vragen ze de zorginstelling te blijven sturen op het in stand houden van de gerealiseerde verbeteringen en op het voortzetten van de verbeteropgave voor de locatie Aagtekerke.

Verloop van toezichttraject

Eerder legde IGJ aan deze locatie een bevel op. Het bevel hield in dat de zorg aan de inwonende Bopz-cliënten (Wet Bijzondere opnemingen psychiatrische ziekenhuizen) op deze locatie moest worden beëindigd. Dat is inmiddels gebeurd. Vervolgens is deze aanwijzing gegeven om overige tekortkomingen bij locatie Aagtekerke weg te nemen.

Arduin zal, voordat er weer nieuwe cliënten opgenomen worden, eerst een visie op de zorg en begeleiding op de locatie Aagtekerke ontwikkelen. Pas daarna wordt bepaald welk type zorg in de toekomst passend is. Er zijn bredere zorgen over de kwaliteit en veiligheid bij Arduin. Daarover is de inspectie in gesprek met de raad van bestuur van Arduin.

Samenwerking met ’s Heeren Loo

Arduin maakte op 28 november bekend dat zij de mogelijkheid onderzoekt om Arduin als aparte Zeeuwse regio onderdeel te laten uitmaken van ’s Heeren Loo, om de kwaliteit en continuïteit van zorg in Zeeland te kunnen garanderen. ’s Heeren Loo heeft de afgelopen tijd al kennis en menskracht aan Arduin ter beschikking gesteld. De IGJ ondersteunt deze samenwerking. De inspectie volgt de situatie intensief en legt waar nodig maatregelen op die moeten leiden tot goede zorg.

Door: Redactie Nationale Zorggids