Normal_schoonmaken_-_huishoudelijke_hulp_-_wmo

Als het aan GroenLinks en de SGP ligt, komt er een eind aan de verplichte Europese aanbesteding binnen de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en jeugdzorg. Hiertoe hebben zij een wetsvoorstel ingediend. De twee partijen willen dat gemeenten meer vrijheid krijgen en dat lokale zorginstellingen ook de mogelijkheid krijgen om zorg te bieden, want zij verliezen het nu vaak van de grotere zorgorganisaties. Dit meldt Trouw. 

“De verplichte aanbesteding heeft de zorg geen goed gedaan. Gezinnen krijgen opeens nieuwe hulpverleners in plaats van vertrouwde gezichten. Niet omdat de gemeente dat wil, maar omdat de aanbesteding zo uitpakt”, zegt Corinne Ellemeet van GroenLinks. Ook de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) ziet het liefst dat de verplichte aanbesteding wordt geschrapt. Het enige wat daarvoor gedaan hoeft te worden is de Wmo en jeugdzorg in de wet uit te zonderen, aldus de partijen.

Klachten over aanbesteding blijven komen

Gemeenten zitten vanwege de verplichte aanbesteding vast aan procedures en onderhandelen lijkt uit den boze. Sinds aanbesteding in het sociale domein sinds 2016 verplicht is, blijven klachten hierover binnenkomen, met rechtszaken als gevolg.

Brussel zal hier niet in mee gaan, zegt eurocommissaris Frans Timmermans. Wel wil hij graag meedenken met gemeenten over hoe het anders kan zodat gemeenten meer inspraak hebben in de aanbesteding. Zeer teleurstellend, aldus SGP en GroenLinks.

Door: Redactie Nationale Zorggids