Normal_kind_hond

Vanaf december hanteert vliegmaatschappij KLM een strenger beleid wat betreft troostdieren aan boord. Dit zijn bijvoorbeeld honden die de reiziger emotioneel ondersteunen tijdens de vlucht, maar die geen officiële hulphond is. Volgens KLM maken steeds meer mensen gebruik van de regeling voor troostdieren om zo niet de hoge kosten te hoeven betalen als het dier als vracht vervoerd wordt. Ook zijn er incidenten geweest waarbij de honden bijten. Dit meldt Volkskrant.

KLM laat weten dat de regels voor officiële hulphonden zoals autismehonden, epilepsiehonden en hulphonden voor blinden en doven niet worden aangepast. Deze dieren blijven welkom aan boord van de vliegtuigen van KLM. Troosthonden zijn vaak reguliere huisdieren die het baasje kunnen ondersteunen in emotioneel zware momenten.

Bijtincidenten

Echter zit er een nadeel aan de troostdieren, namelijk dat hun gedrag niet goed in te schatten is. Zowel passagiers als andere hulphonden zijn in het verleden gewond geraakt doordat troosthonden om zich heen gingen bijten. Zonder de opleiding die echte hulphonden krijgen, is zo’n vlucht met veel mensen voor het dier niet altijd aangenaam. Ook bleef het volgens KLM niet alleen bij honden, maar worden er ook exotische hulpdieren meegenomen in het vliegtuig, zoals een stekelvarken, pauw en eekhoorn. Daar moeten de nieuwe regels nu een einde aan maken.

Reizigers die bijvoorbeeld door een post-traumatische stressstoornis willen vliegen met hun troosthond, moeten zich nu aan veel regels houden. De hond moet twee etmalen voor vertrek worden aangemeld bij de luchtvaartmaatschappij en er moet een medische noodzaak aangetoond worden. Ook mogen alleen nog op vluchten van, naar en via de Verenigde Staten een hulphond worden meegenomen. Duurt de vlucht langer dan acht uur, dan mag de troosthond niet mee en ook puppy’s jonger dan vier maanden zijn niet langer welkom aan boord.

Tijdslimiet

De tijdslimiet die KLM opstelt is opmerkelijk, aangezien een trans-Atlantische vlucht naar de Oostkust van de Verenigde Staten vaak al 8 of 9 uur duurt. Het enige alternatief om de hond mee te nemen op reis is door deze in de vrachtruimte te laten verblijven. Afhankelijk van het gewicht van het dier kost dit tussen de 100 en 200 euro. Bij een tussenstop van langer dan twee uur wordt het dier verzorgd, waarvoor 150 euro betaald moet worden.

Door: Redactie Nationale Zorggids