Normal_rss_entry-165415

De rechtbank in Arnhem doet woensdag uitspraak in de strafzaak tegen Nijmegenaar Michael A. (48), die een zwakbegaafd stel zou hebben misbruikt als slaven. Volgens het Openbaar Ministerie (OM), dat vijf jaar cel en tbs met dwangverpleging heeft geëist, heeft A. het "uiterst kwetsbare echtpaar" zeven jaar lang geterroriseerd. "Ze waren doodsbang voor hem", aldus de officier van justitie tijdens de behandeling van de zaak.

A. zou de twee slachtoffers hebben mishandeld en bedreigd. Volgens het OM eiste hij dat ze voor hem kookten en wasten en bemoeide hij zich met de opvoeding van hun zoon. Hij zou de jongen ook lijfstraffen hebben gegeven. Hij zou het onderworpen paar ook zijn boodschappen, drank en wiet hebben laten betalen. Volgens A. was hij met het stel bevriend en was er van slavernij geen sprake.

Deskundigen stelden een persoonlijkheidsstoornis bij A. vast, maar ze vinden hem niettemin volledig toerekeningsvatbaar. Op zijn strafblad prijkt een lange reeks geweldsmisdrijven. Het OM heeft de rechtbank gevraagd A. tot negen jaar cel te veroordelen als zij de tbs niet wil opleggen.

Door: ANP