Normal_rolstoel_beperking_handicap

Het Utrechtse vrouwenkoor Malaika zingt altijd staand en wees daarom een vrouw in een rolstoel af. Volgens het College voor de Rechten van de Mens is hier sprake van discriminatie op grond van een handicap. Het koor, dat in principe een dienst aanbiedt, had aanpassingen moeten aanbieden zodat de vrouw alsnog lid kon worden. Dit meldt Algemeen Dagblad.

Reden voor het koor om de vrouw af te wijzen, was dat zittend zingen een ander geluid met zich meebrengt dan staand zingen en de kwaliteit van het koor daardoor in gevaar zou komen. Dat het koor soms aan choreografie doet, zou ook een reden zijn geweest. Toen de vrouw in de rolstoel, Sophie Hankes, zei dat ze met een paar aanpassingen gewoon kon meedoen, gaven de leden plots een hele andere reden voor haar afwijzing: er zou geen match zijn.

“Ik was teleurgesteld en verbijsterd. Ik heb zangles en bij andere koren gezongen. Ik heb een verklaring van mijn zanglerares overlegd dat mijn klankkleur prima is, ook al zit ik. Het lijkt erop dat voornamelijk het bestuur een rolstoelafhankelijk koorlid niet prettig vond”, aldus Hankes die naar het College voor de Rechten van de Mens stapte.

Inmiddels heeft het bestuur van het koor haar excuses aangeboden en is Hankes lid geworden van een ander koor. 

Door: Redactie Nationale Zorggids