Normal_justitie__rechtbank

Vijf jonge mannen uit Gouda mikten als slachtoffers voor hun inbraken bij voorkeur op ouderen en andere hulpbehoevenden. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) braken zij eind 2017 in vijf weken tijd in 31 woningen in door het hele land. De officieren van justitie eisen celstraffen tot negen jaar tegen hen. Dit meldt het OM.

De vijf hadden een vaste werkwijze wanneer zij in wisselende samenstellingen op pad gingen. De 22-jarige die zichzelf ‘Rambo’ noemde was er altijd bij, zorgde voor de auto en pikte daarmee de anderen ‘s avonds op. Ze speurden naar woningen met sleutelkluizen bij de voordeur. Dergelijke sleutelkluizen worden gebruikt als er mensen wonen die afhankelijk zijn van zorg. Met een cijfercode gaan ze open zodat een hulpverlener de sleutel kan pakken en naar binnen kan.

Volgens het OM braken de verdachten de sleutelkluizen open en verschaften ze zich met de sleutel toegang tot de woning, op zoek naar buit. Daarbij zetten ze het hele huis op zijn kop, tot in de slaapkamers aan toe. Het maakte ze niet uit als de mindervalide bewoners daarbij wakker werden.

Voor het OM gaan de gepleegde woninginbraken de ernst van een gemiddelde inbraak ver te boven. “In veel zaken gaat het om kwetsbare slachtoffers”, aldus de officier van justitie. “Bejaarden, die slecht horen, die niet zelf uit bed kunnen komen, gehandicapt zijn. Die doodsangsten hebben uitgestaan toen er iemand naast hun bed stond.” Zorgelijk is dat de verdachten geen enkele blijk geven van inzicht of spijt. De kans op herhaling acht zij dan ook ‘levensgroot’: “Er is maar één remedie om de samenleving tegen deze vijf te beschermen. En dat is een zo lang mogelijke gevangenisstraf."

Door: Nationale Zorggids