Normal_geld__stapel__munten

Maatregelen bij het CAK om de interne administratie en gegevensverwerking te verbeteren hebben nog onvoldoende verbetering gebracht. Dit blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit. Mensen die eigen bijdragen moeten betalen kunnen hierdoor in de problemen komen. Ieder(in) vindt de resultaten zorgwekkend, want mensen die een eigen bijdrage moeten betalen lopen door de problemen grote risico's. Dit meldt Ieder(in). 

Het CAK is verantwoordelijk voor het vaststellen en innen van de eigen bijdragen die mensen moeten betalen voor de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de Wet langdurige zorg (Wlz). Ook betaalt de uitvoeringsorganisatie namens de zorgkantoren de aanbieders die langdurige zorg leveren.

Onvoldoende in control

Op basis van onderzoek over 2017, constateert toezichthouder NZa dat het CAK nog altijd ‘onvoldoende in control’ is bij de uitvoering van haar taken. Het gaat onder andere om het vaststellen en innen van eigen bijdragen. Daarnaast zijn er volgens de NZa nieuwe problemen en onzekerheden bijgekomen.

Betalingsproblemen

Ieder(in) is het met de NZa eens dat dit zeer zorgelijk is. Mensen die een eigen bijdrage moeten betalen voor de Wmo en/of de Wlz lopen door de CAK-problemen grote risico’s. Ze moeten op tijd weten met welke eigen betalingen zij rekening moeten houden en ze mogen niet achteraf te maken krijgen met onverwachte correcties, naheffingen of zelfs boetes. In de praktijk leiden naheffingen en te late facturen tot oplopende schulden. Mensen moeten dan onverwacht interen op hun financiële buffer (als die er al is) of ze zien zelfs af van noodzakelijke zorg (zorgmijding). Het systeem moet deze mensen juist dienen en hen niet in de problemen helpen, meent Ieder(in).

Door: Nationale Zorggids