Normal_oog

De oogziekte glaucoom komt vaak voor in Nederland. In Nederland zijn zo’n 50.000 mensen blind aan één of beide ogen en 150.000 slechtziend door de ziekte. Door het tijdig ontdekken van de ziekte, kunnen ernstige gevolgen bij de meesten voorkomen worden. Het Oogziekenhuis Rotterdam startte vorige week als eerste in Europa een grootschalig project waarbij kunstmatige intelligentie wordt ingezet voor screening om de oogziekte glaucoom sneller te ontdekken. Dit meldt het Oogziekenhuis. 

Het grootschalig screenen van mensen op de oogziekte glaucoom is op dit moment nog niet goed mogelijk. Er is daarentegen veel behoefte aan een betrouwbare manier om glaucoom bij mensen wereldwijd te ontdekken.

Kunstmatige intelligentie als oplossing

De oplossing ligt in het gebruik van kunstmatige intelligentie. Deze kunstmatige intelligentie bestaat uit computerprogramma’s die een foto van de binnenkant van het oog (fundusfoto) volledig automatisch beoordelen op de aanwezigheid van de oogziekte glaucoom. Het is al bekend dat dit technisch mogelijk is, maar hiervoor moet ‘de computer’ eerst worden geleerd om de beelden te herkennen. Hiertoe zullen 100.000 oogfoto’s beoordeeld worden waarbij de foto’s en resultaten worden opgeslagen in de computer. De verwachting is dat na invoer van deze beelden én de bevindingen, de computer voldoende heeft geleerd om aan de hand van de foto te kunnen bepalen of iemand glaucoom heeft of niet.

Snelle diagnose van glaucoom overal ter wereld mogelijk

Door de toepassing van kunstmatige intelligentie is daarmee een snelle diagnose van glaucoom in de toekomst mogelijk, overal ter wereld en tegen een lage prijs. Door de fotocamera (de ‘funduscamera’), die overal ter wereld aanwezig is, te koppelen aan de computer, kan aan mensen in alle hoeken van de wereld dezelfde kwaliteit van diagnose worden geboden. De ziekte kan daardoor in een vroeg stadium worden behandeld en daardoor kan blind- en slechtziendheid bij miljoenen mensen ter wereld worden voorkomen.

Financiering door fundraising

Door middel van fondsenwerving is er voldoende bijeen gebracht om met het project te kunnen starten. Een groot deel van het benodigde bedrag is opgehaald tijdens een benefietevenement in het Louwman Museum op woensdag 13 maart, waarbij onder andere minister voor Medische Zorg Bruno Bruins aanwezig was. Minister Bruins juicht het initiatief toe en ziet dit als een mooi voorbeeld van innovatie in de zorg, waarbij voor de ontwikkeling private gelden worden in gezet.

Door: Nationale Zorggids