Logo_special_olympics_2019

De 64 Nederlandse sporters die meededen aan de Special Olympics in Abu Dhabi zijn warm onthaald op Schiphol. De sporters, allen met een verstandelijke beperking, hebben een geweldige prestatie neergezet tijdens de Spelen. Zij kwamen als groep thuis met maar liefst 68 medailles die zijn gewonnen tijdens het evenement, waarvan iedereen als winnaar thuis kwam. Dit meldt Trouw.

Dat de sporters het ontzettend goed hebben gedaan, blijkt uit de rijke collectie medailles die gewonnen zijn. Er werden 31 gouden, 18 zilveren en 19 bronzen plakken gewonnen. Maar volgens de voorzitter van Special Olympics Nederland draait het niet om het aantal medailles. Op welke plek Nederland uiteindelijk is gekomen qua medailles is onduidelijk en volgens Ragna Schapendonk ook niet belangrijk. “We hebben 64 sporters meegenomen en het zijn allemaal helden.”

De Wereld Draait Door

Om voor de spelen meer bekendheid te verwerven, werden bekende sporters zoals Epke Zonderland uitgedaagd door de sporters met een verstandelijke beperking. Samen met Zonderland deed turner Erik van Loenen zijn verhaal bij De Wereld Draait Door. Van Loenen werd uiteindelijk twee keer vierde en drie keer vijfde. De beste turner van Nederland was Arjan van Rijssen, die vier gouden medailles won.

Nog nooit gevlogen

Schapendonk spreekt over een bijzondere ervaring voor de sporters. Zo waren er veel deelnemers die nog nooit in een vliegtuig hadden gezeten. In het begin waren de sporters verlegen en durfden zij elkaar niet aan te spreken. “Aan het einde werden er volop speldjes uitgewisseld.”

Door: Nationale Zorggids