Logo_pictogram_houd_de_lijn_vrij__30x30_cmyk

Kent u die geribbelde tegels op de grond, die lijnen vormen op straat en op de stations? Dat zijn geleidelijnen. Mensen met een visuele beperking maken hier gebruik van om in de openbare ruimte veilig hun weg te vinden. Helaas weten veel ziende mensen niet waar de geleidelijnen voor dienen. Met als gevolg dat er regelmatig obstakels op staan. Dat levert lastige en zelfs gevaarlijke situaties op voor de gebruikers. Dit melden Bartiméus, Oogvereniging, Koninklijke Visio, Robert Coppes Stichting. 

De samenwerkende belangenorganisaties voor mensen met een visuele beperking en 23 gemeenten in Nederland vragen in de week van 8 tot en met 15 april breed aandacht voor het vrijhouden van geleidelijnen. Mensen die slechtziend of blind zijn voelen met hun taststok of voeten de ribbels om veilig van A naar B te komen. Wanneer er obstakels op de lijn staan, zoals fietsen, koffers, reclameborden of mensen, levert dat veel hinder en zelfs gevaarlijke situaties op voor de gebruikers. De toegankelijkheid van de openbare ruimte wordt erdoor beperkt. Over straat lopen zonder goed zicht is al lastig genoeg en wordt op deze manier onnodig, uiteraard onbedoeld, extra moeilijk gemaakt. De boodschap luidt dan ook: ‘Houd de lijn vrij!’

'Vrijhouden!'

Promoteams, bestaande uit mensen met en mensen zonder visuele beperking, gaan in de campagneweek de straat en een tiental stations op om het publiek te informeren en te flyeren. Deelnemende stations zijn Utrecht Centraal, Den Haag Centraal, Rotterdam Centraal, Amersfoort, Ermelo, Nijmegen, Leiden Centraal, Breda, Zwolle en Zoetermeer. In de deelnemende gemeenten worden tevens op straat stickertegels naast de geleidelijnen geplakt met hierop het campagne icoon. Het icoon bestaat uit een figuur die met een taststok over de geleidelijn loopt met daaronder de tekst ‘vrijhouden!’. Een duidelijke boodschap aan iedereen die de tegel tegenkomt. Onlinevideo’s ondersteunen de boodschap en op de stations en in de treinen worden video’s uitgezonden.

Net als vorig jaar wordt de campagne breed gesteund door de branche van organisaties voor mensen met een visuele beperking en zijn NS en ProRail weer betrokken. Nieuwe partner in de campagne is dit jaar de ANWB. Kijk op www.houddelijnvrij.nl voor het overzicht van deelnemende gemeenten.

Door: Nationale Zorggids