Normal_mantelzorg__thuiszorg

Als het aan de oppositiepartijen ligt, krijgen gemeenten meer geld om zo het gat op te vullen dat is ontstaan met het abonnementstarief. Dit tarief van 17,50 euro per vier weken moet voorkomen dat mensen die veel zorg gebruiken, een opeenstapeling van zorgkosten krijgen. Volgens de oppositie is het echter de gemeente die nu veel minder eigen bijdrage krijgt en daarom met minder geld dezelfde zorg moet leveren. Het kabinet moet volgens de partijen daarom gemeenten meer geld geven. Dit meldt Algemeen Dagblad.

GroenLinks, SP en andere partijen in de oppositie willen voorkomen dat de zorg gaat lijden onder dit gebrek aan geld. Zij vrezen dat gemeenten dan geen keuze hebben en alsnog moeten bezuinigen op zorg, ondersteuning en voorzieningen zoals vervoer en huishoudelijke hulp. De verlagen van de eigen bijdrage vinden de partijen overigens wel rechtvaardig. “Maar als gemeenten niet genoeg geld hiervoor krijgen da wordt het een sigaar uit eigen doos”, zo zegt Maarten Hijink van SP.

Niet langer inkomensafhankelijk

In 2019 is voor het eerst het abonnementstarief ingevoerd. Voorheen waren de regels voor de eigen bijdrage een stuk ingewikkelder en was de hoogte bovendien afhankelijk van iemands inkomen. Met de invoering van het abonnementstarief kan iedereen een beroep doen op zorg. Dit moet voorkomen dat mensen bewust niet om zorg vragen uit angst voor de kosten hiervan. In 2020 wordt het abonnementstarief verhoogd naar maximaal 19 euro per vier weken. Gemeenten mogen uiteindelijk zelf besluiten of ze op of onder dit maximum bedrag gaan werken. Van dit geld kan de persoon aankloppen bij zijn of haar gemeente voor ondersteuning, een voorziening en zorg.

Door: Nationale Zorggids