Normal_rolstoel_beperking_handicap

Bijna de helft van de mensen met een indicatie voor beschut werk wacht nog op een werkplek. Dit blijkt uit het onderzoek ‘Thermometer beschut werk, wel budget, weinig werkplekken’ dat voorzitter van de Landelijke Cliëntenraad (LCR), Gerrit van der Meer aan staatssecretaris Van Ark heeft overhandigd tijdens het jaarlijks congres van de LCR. Dit meldt Ieder(in). 

Beschut werk is sinds 2015 onderdeel van de Participatiewet. Het is bedoeld om mensen met een lichamelijke, verstandelijke en/of psychische beperking werk te bieden in aangepaste omstandigheden, die je niet kunt vragen van een reguliere werkgever. De gemeente krijgt extra middelen voor het realiseren van beschut werkplekken. Dit kan in de ‘oude’ sociale werkplaatsen worden ingericht, maar ook bij reguliere werkgevers die hiervoor openstaan.

Het onderzoek geeft nu aan dat in 2018 bij 66 procent van de gemeenten, de helft van de taakstelling van het Ministerie nog niet was gerealiseerd. Er zijn ruim vierduizend positieve indicaties beschut werk waarvan 46 procent nog geen werkplek heeft. De regionale verschillen in realisatie van werkplekken zijn groot. Er zijn ook gemeenten die vooruit lopen op het doel dat jaarlijks gesteld wordt.

Meer aanvragen voor keuring

Mensen met een beperking maken massaal gebruik van de mogelijkheid om zelf een keuring aan te vragen voor een indicatie beschut werk bij het UWV. Sinds deze mogelijkheid in 2017 is opengesteld zijn er zelfs meer mensen die zichzelf hebben gemeld, dan dat er sinds 2015 zijn doorverwezen door gemeenten. Hieruit blijkt het belang dat mensen zelf de regie moeten krijgen over hun route naar werk.

Maatwerk, zekerheid en regie

Ieder(in) maakt zich sterk met en voor deze mensen door samen met de Landelijke Cliëntenraad, Wij Staan Op!, Cedris en de vakbonden op te trekken in het Breed Offensief. Ieder(in) pleit hier gezamenlijk voor maatwerk en meer zekerheid en regie voor mensen zelf om de juiste instrumenten te kunnen inzetten naar werk, zoals een jobcoach. "Het is hierbij van belang dat zorgvuldig wordt omgegaan met de financiering van instrumenten. Gemeente moeten op basis van resultaat gefinancierd worden voor het volgende jaar om te voorkomen dat er geld op de plank blijft liggen of juist een tekort ontstaat", aldus Ieder(in). 

Door: Nationale Zorggids