Beeld: HandicapNL/Robin de Puy

In Nederland leven meer dan 2 miljoen mensen met een handicap, maar de meeste Nederlanders hebben geen idee hoeveel mensen met een handicap ons land telt. Meer dan 80 procent van de bevolking onderschat het aantal mensen met een lichamelijke handicap. Daarbij merken mensen met een handicap vaak dat anderen ongemakkelijk of ongepast reageren. Dit leidt ertoe dat niet de persoon, maar hun handicap centraal komt te staan. Vanaf 8 mei vraagt HandicapNL met indringende portretten aandacht voor de sociale beperkingen die achter de zichtbare handicap schuil gaan. Dit meldt HandicapNL. 

Onbekend maakt onbemind

“De onbekendheid reikt verder dan de getallen”, zegt Daniëlle Schutgens, directeur HandicapNL. “Veel mensen onderschatten wat het leven met een handicap inhoudt. Voorbij een ‘zichtbare’ handicap kijken is voor veel mensen lastig. Het is vaak niet alleen het eerste, maar ook het enige dat men ziet. Maar achter een handicap gaat veel meer schuil dan alleen maar praktische beperkingen."

Mijn beperking is onzichtbaar

Ze vervolgt: "Het gaat ook om het kunnen aangaan van relaties, serieus genomen worden of niet een te zwaar beroep hoeven doen op je naasten: het soort zaken dat voor iedereen van belang is. Het zijn juist die dingen die we in de campagne ‘Mijn beperking is onzichtbaar’ voor het voetlicht brengen. Zo willen we werken aan meer begrip en uiteindelijk eerlijker kansen voor mensen met een handicap.”

Door: Nationale Zorggids
Beeld: HandicapNL/Robin de Puy