Normal_normal_verkiezingen_stemmen

Op donderdag 23 mei zijn de Europese verkiezingen. Niemand mag belemmeringen ervaren bij verkiezingen. Vanaf dit jaar moeten stemlokalen volledig toegankelijk zijn voor mensen met een beperking. In elf gemeentes kunnen mensen met een visuele beperking zelfstandig stemmen. Ook kiezers die niet in één van deze gemeentes wonen. Kiezers met een verstandelijke beperking krijgen vooralsnog geen hulp in het stemhokje. Dit meldt Ieder(in).

Zelfstandig stemmen voor mensen met visuele beperking

In 11 gemeentes kunnen mensen met een visuele beperking zelfstandig stemmen. Dit gebeurt met behulp van een mal met audio-ondersteuning. Ook voor kiezers die niet in één van deze gemeentes wonen is het mogelijk om in één van deze gemeentes een stem uit te brengen. Hiervoor is een kiezerspas nodig uit de eigen gemeente.

Begrijpelijk stemproces

Kiezers met een verstandelijke beperking krijgen volgens de huidige kieswet geen hulp in het stemhokje. Buiten het stemhokje kan wel hulp en uitleg worden verschaft aan mensen met een (licht) verstandelijke beperking. In veel gemeenten of zorgorganisatie ’s wordt hier in aanloop naar de verkiezingen extra aandacht aan besteed. Ook kunnen mensen voor informatie terecht op de website www.stemjijook.nu. Er wordt wel een wet voorbereid die early voting in de toekomst mogelijk moet gaan maken.

Meldpunt Onbeperkt Stemmen

Het meldpunt Onbeperkt Stemmen van het College voor de Rechten van de Mens is ook voor de Europese verkiezingen geopend. Het meldpunt is niet alleen bedoeld voor ervaringen op de dag van de verkiezingen. Ook ontvangt het College ook graag meldingen over hoe het voorbereiden op de het stemmen is gegaan. Was het verkiezingsprogramma bijvoorbeeld goed toegankelijk? Dit mag een positieve of negatieve ervaring zijn. Een melding kan anoniem worden ingediend. 

Toegankelijkheid beoordelen

Het ministerie van Binnenlandse Zaken, VNG, NVVB (vereniging burgerzaken) en Ieder(in) hebben een vernieuwde schouwlijst ontwikkeld die gemeenten kunnen gebruiken om de toegankelijkheid van de stembureaus te beoordelen. Deze is voor de verkiezingen met een nieuwsbrief verspreid bij gemeenten. 

Door: Nationale Zorggids