Normal_handicapnl_rolstoel_festival

HandicapNL en stichting No Restrictions Party Unlimited (NRPU) gaan ervoor zorgen dat mensen met een handicap, net als ieder ander, een festival in zijn volle omvang kunnen beleven. Niet alleen voor een dag, maar het hele weekend. Gisteren werd op het festivalterrein van de Zwarte Cross het eerste ‘hotel’ geopend waar twintig mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking het hele weekend kunnen verblijven. Dit meldt HandicapNL.

Daniëlle Schutgens, directeur HandicapNL: “We zijn blij en trots dat we dit ‘hotel’ samen met de NRPU mogelijk maken. Onze droom is dat iedereen, met en zonder beperking, kan genieten van een festival of ander evenement. We hopen dat veel meer festivals het goede voorbeeld van de Zwarte Cross volgen, zodat iedereen met een handicap zo’n geweldig festijn kan meebeleven.”

Meedraaien in de maatschappij

Initiatiefnemer Frank Smulders van de NRPU klopte een paar maanden geleden aan bij HandicapNL en vroeg of dit goede doel zijn initiatief wilde steunen. Schutgens: “Wij zeiden volmondig ‘ja’. We vinden dit een geweldig project dat precies bij ons past. Er worden weleens festivals georganiseerd speciaal voor mensen met een beperking. Dat is natuurlijk mooi, maar wat wij het liefste willen is dat mensen met een beperking, net als ieder ander, gewoon kan meedraaien in de maatschappij en alle festivals en evenementen, zoals Pinkpop, Concert at Sea en sportevenementen kunnen bezoeken die ze willen.”

Hospitality tent voor bezoekers en begeleider

Frank Smulders (NRPU): “Het is uniek dat we dit op de Zwarte Cross, het grootste festival van Nederland, voor het eerst realiseren. We hebben een grote hospitality tent en vier compleet ingerichte zorgunits neergezet op het kampeerterrein van de Zwarte Cross. Ruim twintig deelnemers per dag, ook met een ernstige beperking, kunnen met partner, vriend of begeleider genieten van het festival en daarna zo hun bed inrollen.”

Alle festivals toegankelijk

De evenementenbranche heeft de intentie om hun evenementen zoveel mogelijk ‘inclusief’ te maken, dat wil zeggen toegankelijk voor mensen met een handicap. De NRPU biedt daarvoor de praktische oplossing. Schutgens: “Onze ambitie is om de komende jaren samen met de NRPU dit geweldige initiatief landelijk uit te rollen bij zoveel mogelijk festivals en evenementen.”

Door: Nationale Zorggids