Normal_ggz_ouderenzorg_dwangbuis_bandenfixatie

Het wordt voor medewerkers in de gehandicaptenzorg en geestelijke gezondheidszorg (ggz) makkelijker om psychiatrische patiënten onder dwang te behandelen. Nu mag dit bij onwillende patiënten nog niet. Hierdoor kan het voorkomen dat de patiënt zichzelf verwondt, medicijnen weigert in te nemen of op een andere manier een gevaar vormt voor zichzelf of een ander. Dit meldt Algemeen Dagblad.

Minister De Jonge van Volksgezondheid en staatssecretaris Blokhuis lichten de precieze handelingen toe die uitgevoerd mogen worden. Zo mag een psychiatrische patiënt worden geboeid aan zijn of haar polsbandje, mag een rolstoel geblokkeerd worden als weggereden wordt en is opsluiting ook mogelijk. Ruimtes die een gevaar kunnen vormen, zoals een keuken, kunnen verboden worden.

Medicatie en voeding onder dwang

De minister stelt dat het opleggen van dwang alleen in uiterste situaties gedaan mag worden. Het kan worden toegepast bij mensen in een thuissituatie, vrijwillige opname en bij verblijf in een kliniek of wooncentrum. Het gaat om handelingen die de gezondheid van de patiënt dienen, bijvoorbeeld onder dwang medicatie en voeding geven.

“Zo humaan mogelijk”

De Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie ziet liever dat dwang in de ggz zoveel mogelijk voorkomen moet worden. Als dwang al toegepast moet worden, moet dit volgens de vereniging “zo kort, veilig en humaan mogelijk” waarbij de handelingen zoveel mogelijk aansluiten bij de voorkeuren van de patiënt.

Door: Nationale Zorggids