Normal_budget_geld_bezuinigingen

Mensen die gebruik maken van een persoonsgebonden budget (pgb) gebruiken soms op incorrecte wijze gebruik van de Regeling Dienstverlening aan Huis. Deze regelt afspraken tussen de huishoudelijke hulp en de hulpvragende en is ingesteld om de positie van de hulp te verbeteren. Echter zou deze regel niet gebruikt moeten worden voor mensen die een pgb hebben. Dit meldt Skipr.

Ongeveer 60.000 mensen met een pgb maken gebruik van de regeling, zo blijkt uit onderzoek van Bureau Clara Wichmann. De regeling is in het leven geroepen om huishoudelijke hulpen een betere arbeidspositie te geven. Echter kan gezegd worden dat mensen die via hun pgb zorg inkopen, echte zorg ontvangen en huishoudelijke hulpen niet gekwalificeerd zijn om zulke zorg te verlenen.

Zorg in natura

Bureau Clara Wichmann stelt voor om de regeling helemaal af te schaffen voor mensen met een pgb. Ook voor de huishoudelijk hulp zou de regeling niet helemaal goed uitgepakt hebben en er is dan ook relatief weinig gebruik van gemaakt. Volgens het Bureau kunnen werknemers beter voorzien worden via zorg in natura. Zij kunnen op deze manier betere arbeidsvoorwaarden krijgen.

Door: Nationale Zorggids