Normal_natuurmonumenten_-_andries_de_la_lande_cremer

Natuurmonumenten maakt tientallen natuurgebieden en natuurspeelplekken toegankelijk voor mensen met een beperking. Er zijn al 27 gebieden ontsloten, daar komen de komende maanden nog dertien bij. Wandelroutes zijn aangepast, faciliteiten aangelegd en informatievoorziening toegankelijk gemaakt. Daarnaast zijn tien OERRR speelnatuurplekken ontwikkeld waar kinderen mét en zonder beperking samen kunnen spelen. Tijdens de Week van de Toegankelijkheid (7-11 oktober) worden op tal van deze plekken bijzondere evenementen georganiseerd. Dit meldt Natuurmonumenten.

De aanleg van de toegankelijke natuur kon worden gerealiseerd dankzij een bijdrage van 1,9 miljoen euro van de Nationale Postcode Loterij. Natuurmonumenten werkte de afgelopen drie jaar bovendien nauw samen met Groen en Handicap, de Speeltuinbende, HandicapNL, Ieder(In) en het Gehandicapte Kind om de natuurgebieden en natuurspeelplekken écht toegankelijk te maken voor mensen en kinderen met een beperking.

Illya Soffer, directeur van Ieder(In), initiatiefnemer van de jaarlijkse Week van de Toegankelijkheid: “Steeds meer organisaties hebben aandacht voor toegankelijkheid. Vaak gaat dat dan over gebouwen. Toegankelijkheid is voor mensen met een beperking of chronische ziekte een voorwaarde om te kunnen meedoen in de maatschappij en ook je vrije tijd naar eigen keuze in te vullen. Daarom zijn we blij dat Natuurmonumenten en haar partners werk maken van toegankelijke natuurgebieden.”

Toegankelijke natuur in de spotlights

Nu veel toegankelijke routes en speelnatuurplekken gerealiseerd zijn, is het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen weten waar toegankelijke natuur te vinden is. Daarom is Natuurmonumenten onlangs gestart met de campagne ‘Onbeperkt Genieten’. Natuurmonumenten is bovendien partner van de Week van de Toegankelijkheid, waarbij cultuur en natuur dit jaar centraal staat. Gedurende de week (7 tot 11 oktober) organiseert Natuurmonumenten met Ieder(In) op meer dan twintig locaties activiteiten die geschikt zijn voor mensen met en zonder beperking. Daarnaast vindt op woensdagmiddag 16 oktober het symposium ‘Onbeperkt Genieten’ in Oisterwijk plaats. Meer informatie hierover en een overzicht van alle activiteiten, routes en speelnatuurplekken is te vinden op www.natuurmonumenten.nl/onbeperktgenieten.

Door: Nationale Zorggids
Foto: Andries de la Lande Cremer