Normal_rolstoel_beperking_toegankelijkheid

Even naar een museum, naar een concert of de natuur in is voor veel mensen de normaalste zaak van de wereld. Voor bijna twee miljoen mensen met een beperking is dat een stuk lastiger. Terwijl het zo belangrijk is om mee te kunnen doen, juist met de mooie dingen in het leven. Ieder(in) organiseert daarom voor de 19e keer de Week van de Toegankelijkheid. De start is aanstaande maandag 7 oktober. Centraal dit jaar staat toegankelijkheid van cultuur en natuur. Dit meldt Week van de Toegankelijkheid.

‘Lekker vrij! Doen wat je zelf wilt’

In de Week van de Toegankelijkheid ban 7 tot en met 11 oktober worden door het hele land zo’n tweehonderd activiteiten georganiseerd onder het motto ‘Lekker vrij! Doen wat je zelf wilt’. Daaruit blijkt dat het wel degelijk kan: vrije tijd voor iedereen toegankelijker maken.

Vanuit de landelijke gehandicaptenorganisaties Ieder(in), initiatiefnemer van de Week van de Toegankelijkheid, staan twee grote activiteiten op stapel in het Rijksmuseum en met Natuurmonumenten.

Opening bij De Nachtwacht

De opening van de Week van de Toegankelijkheid is op maandag 7 oktober onder toeziend oog van De Nachtwacht, in samenwerking met het Rijksmuseum in Amsterdam. In aanwezigheid van onder meer minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Rijkmuseum-directeur Taco Dibbits en Ieder(in)-directeur Illya Soffer. Het Rijksmuseum werkt zoals andere musea aan het toegankelijk maken van onze nationale kunstschatten voor mensen met een beperking. Dit doet het museum onder meer met rondleidingen voor blinden/slechtzienden, doven/slechthorenden en mensen met dementie.

Op stap met de boswachter

Gedurende de Week zijn er tientallen rondwandelingen met boswachters in de door Natuurmonumenten toegankelijk gemaakte natuurgebieden. Natuurmonumenten werkt hard aan het ontsluiten van hun gebieden voor mensen met een beperking en chronische ziekte. Momenteel zijn 27 gebieden toegankelijk gemaakt, daar komen er nog dertien bij. Natuurmonumenten laat graag zien hoe dat kan.

Door: Nationale Zorggids