Normal_natuurmonumenten_-_andries_de_la_lande_cremer

Op woensdag 16 oktober organiseren Natuurmonumenten en OERRR voor het eerst een inclusief natuurfestival met verschillende toegankelijke activiteiten voor jong en oud. Iedereen, met en zonder beperking, is dan welkom om samen te komen genieten van de natuur. Aanmelden kan via de website www.natuurmonumenten.nl/onbeperktgenieten. Dit meldt Natuurmonumenten. 

Natuurmonumenten maakt tientallen natuurgebieden en natuurspeelplekken toegankelijk voor mensen met een beperking. Er zijn al 27 gebieden ontsloten, daar komen de komende maanden nog dertien bij. Wandelroutes zijn aangepast, faciliteiten aangelegd en informatievoorziening toegankelijk gemaakt. Daarnaast zijn tien OERRR speelnatuurplekken ontwikkeld waar kinderen mét en zonder beperking samen kunnen spelen. Om dit te vieren wordt op 16 oktober een feestelijke middag in de natuur georganiseerd bij het bezoekerscentrum in Oisterwijk.

Activiteiten 16 oktober in Oisterwijk

Het festival ‘Onbeperkt Genieten’ start op woensdagmiddag 16 oktober vanaf 13.00 uur bij het Bezoekerscentrum van Natuurmonumenten in Oisterwijk. Er zijn allerlei activiteiten voor jong en oud. Speel samen met de Speeltuinbende en de boswachter een stoer spel. Wie weet, zit Rick Brink, Minister van Gehandicaptenzaken, doet ook mee. Met de gezinsactiviteit paddenstoelen zoeken kan iedereen samen op pad, eventueel met de boswachter (inclusief gebarentolk). 

Samenwerking

De aanleg van de toegankelijke natuur kon worden gerealiseerd dankzij een bijdrage van 1,9 miljoen euro van de Nationale Postcode Loterij. Natuurmonumenten werkte de afgelopen drie jaar bovendien nauw samen met Groen en Handicap, de Speeltuinbende, HandicapNL, Ieder(In) en het Gehandicapte Kind om de natuurgebieden en natuurspeelplekken écht toegankelijk te maken voor mensen en kinderen met een beperking.

Illya Soffer, directeur van Ieder(In): “Steeds meer organisaties hebben aandacht voor toegankelijkheid. Vaak gaat dat dan over gebouwen. Toegankelijkheid is voor mensen met een beperking of chronische ziekte een voorwaarde om te kunnen meedoen in de maatschappij en ook je vrije tijd naar eigen keuze in te vullen. Daarom zijn we blij dat Natuurmonumenten en haar partners werk maken van toegankelijke natuurgebieden."

Door: Nationale Zorggids
Foto: 
Andries de la Lande Cremer