Normal_schoonmaken

De gemeente Assen wil per 1 januari 2020 niet met het Wmo-abonnementstarief voor algemene voorzieningen werken. De rekening komt hiermee namelijk bij de gemeenten te liggen, waardoor de kosten naar verwachting flink gaan toenemen. Onverantwoord, vindt Assen dit, zo meldt Binnenlands Bestuur. 

“Het Rijk geeft ons alsmaar extra taken, zonder dat daar extra middelen tegenover staan. Met de invoering van het Wmo-abonnementstarief wil het kabinet de middeninkomens ontzien, maar legt de rekening bij gemeenten neer. Dat is onverantwoord”, zegt wethouder Harmke Vlieg.

Het tarief is volgens Assen nadelig voor de gemeente én een deel van de doelgroep. De invoering van het abonnementstarief algemene voorzieningen binnen de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) kost 1,5 miljoen euro extra, terwijl de gemeente al een flink miljoenentekort heeft. De groep inwoners met een inkomen tot 120 procent van het wettelijk minimum hoeven nu bijvoorbeeld niets voor schoonmaakhulp te betalen, maar vanaf 1 januari 2020 wel.

Geld sturen of zelf laten sturen

Wethouder Vlieg is duidelijk: het Rijk stuurt geld of laat de gemeente Assen zelf sturen. Tot die tijd blijft het invoering weigeren. Assen weigert de extra kosten te moeten betalen en kan anders geen sluitende begroting maken.

Abonnementstarief maatwerkvoorzieningen

Begin 2019 voerde de overheid al het Wmo-abonnementstarief voor maatwerkvoorzieningen in. Iedereen die een maatwerkvoorziening vanuit de Wmo nodig heeft, betaalt hiervoor 17,50 per maand. Veel gemeenten merken hierdoor al dat er gaten in het budget ontstaan. Nu staat hen ook een nieuw abonnement te wachten voor algemene voorzieningen. 

Door: Nationale Zorggids