Normal_geld_rekenmachine_belasting

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) wil dat de overheid de kosten voor het Wmo-abonnementstarief maatwerkvoorzieningen volledig dekt als gemeenten hier in 2019 meer dan 145 miljoen euro aan kwijt zijn. VNG noemt de invoering van het abonnement voor de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) niet alleen een verkeerde maatregel, maar ook eentje met een verkeerde uitwerking. Dit meldt Binnenlands Bestuur.

“Door de lagere eigen bijdragen hebben de gemeenten in 2019 te maken met een inkomstenderving en een substantiële aanzuigende werking. Het is zeer de vraag of per 2019 aan het gemeentefonds toegevoegde bedrag van 145 miljoen euro, als compensatie voor de meerkosten en inkomstenderving, toereikend is”, stelt de VNG.

'Abonnementstarief onverantwoord'

Eerder deze week liet de gemeente Assen al weten de invoering van het Wmo-abonnementstarief voor algemene voorzieningen onverantwoord te vinden. Daarom werkt het niet mee aan de invoering ervan per 1 januari 2020. De gemeente, en vooral verantwoordelijk wethouder Harmke Vlieg, wordt door andere gemeenten geapplaudisseerd voor het standpunt. Dit jaar is het tarief voor maatwerkvoorzieningen al ingevoerd. 

Door: Nationale Zorggids