Normal_rss_entry-204571

Voor bepaalde Wajongers, gehandicapten met een speciale uitkering, komt er een overgangsregeling van één jaar. Daardoor wordt hun inkomen aangevuld, mochten zij hun baan hebben verloren en nog geen nieuw werk hebben.

Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft zich inmiddels achter het compromis van twaalf maanden geschaard, dat door oppositiepartijen SGP en Forum voor Democratie is uitgedokterd. "Een jaar is een robuuste periode om mensen weer aan werk te helpen", aldus Chris Stoffer (SGP).

In een urenlang debat woensdagnacht was nog geen oplossing mogelijk. Verantwoordelijk staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken wilde oorspronkelijk twee maanden een aanvulling, maar dat vond de Kamer te kort.

Wajongers krijgen nu meer lucht, aldus D66'er Rens Raemakers. René Peters van coalitiepartner CDA is tevreden dat het "knelpunt" nu is verdwenen.

De overgangsregeling is nodig door de hervormingsplannen van het kabinet voor de Wajong. Zij moet ervoor zorgen dat Wajongers die nu meer dan het minimumloon verdienen en hun baan verliezen, er niet fors op achteruitgaan.

Door: ANP