Normal_portemonnee_geld

Elf organisaties en personen hebben een brandbrief gestuurd aan de Tweede Kamer die vandaag gaat stemmen over het nieuwe Wajong-plan van staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken. Tienduizenden mensen met een arbeidshandicap zijn straks de dupe en kunnen nooit méér dan het minimumloon verdienen. In een advertentie roepen de elf organisaties de Tweede Kamer op om tegen het voorstel te stemmen. Dit meldt FNV. 

Staatssecretaris Van Ark wil vier Wajong-regelingen ineen schuiven. “De Wajongers hebben er niet om gevraagd, om deze zogenaamde vereenvoudiging. Zij weten uitstekend waar zij aan toe zijn op dit moment en onder welke regeling zij vallen”, zegt Kitty Jong van FNV. De elf briefstuurders vinden het kwalijk dat Van Ark de vereenvoudiging verkoopt alsof niemand erop achteruit gaat.

Alle Wajongers onder dezelfde regeling 

Alle Wajongers vallen straks onder de nieuwe regeling. Als zij erop achteruit gaan ontvangen zij een compensatie. Het recht op deze compensatie zijn ze kwijt als ze langer dan 2 maanden werkloos zijn. Mochten Wajongers dan toch weer werk vinden, dan is hun compensatie vervallen en zakken vervolgens terug naar WML of lager.

FNV, Landelijke Cliëntenraad, VCP, Minister van Gehandicaptenzorg, Studeren & Werken op maat, Ieder(in), CNV, Wij Staan Op, Noortje van Lith (activiste voor mensen met arbeidsbeperking), Pauline Gransier #geen2erangsburger, CGMV Vakorganisaties en Coalitie voor Inclusie ondertekenden de brief. 

Door: Nationale Zorggids