Normal_revalidatie

Wie een dwarslaesie oploopt, kan het beste vanaf dag één met revalidatie beginnen. Het kans op gedeeltelijk herstel is niet alleen groter, maar de opnameduur in het ziekenhuis wordt verkort en er zijn minder risico’s op complicaties. De eerste positieve resultaten komen uit de Verenigde Staten, maar in Nederland starten ook drie ziekenhuizen met zogenoemde Acute Ruggenmergletsel Units. Patiënten met een dwarslaesie liggen daar niet langer dan een paar dagen, om vervolgens het revalidatietraject te vervolgen in een kliniek. Dit meldt de Telegraaf. 

Eén van de ziekenhuizen met zo’n unit is het Maastricht UMC+. “Daar is alle kennis van alle specialisten bij elkaar gebracht. Vroeger was er niet meteen goede zorg bij een dwarslaesie. Het kon gebeuren dat iemand niet snel genoeg werd gedraaid of verlegd. Dan kunnen er doorligplekken komen en wondjes en voordat je het weet lig je drie maanden naar het plafond te staren om deze wonden te kunnen laten genezen”, zegt revalidatiearts Charlotte van Laake.

Gepersonaliseerd schema

Nu bekend is dat mensen met een dwarslaesie het beste zo snel mogelijk kunnen starten met revalidatie, start het traject al op opnamedag één. Iedere patiënt krijgt een eigen schema, opgesteld door de revalidatiearts, fysiotherapeut, ergotherapeut, neuroloog, verpleging en de chirurg. Iemand met een dwarslaesie zal nooit helemaal genezen, maar door snel te starten met revalidatie kan hier en daar verbetering plaatsvinden. 

Door: Nationale Zorggids