Normal_zandsculptuur_beeld

Mensen met een visuele beperking kunnen ook dit jaar het Veluws Zandsculpturenfestijn bijwonen en met de handen de kunst aanraken. Het is één van de weinige reguliere evenementen waarbij mensen daadwerkelijk hun handen mogen gebruiken om de kunst te ervaren. Omdat het om de laatste twee dagen van het evenement gaat, is het niet zo erg als er kleine beschadigingen ontstaan in de zandsculpturen. Dit meldt Telegraaf.

De gehele tentoonstelling trekt zo’n 200.000 bezoekers. In de laatste twee dagen reizen meer dan honderd mensen met een visuele beperking naar Garderen in Gelderland om de kunst te ervaren. Waar normaal bordjes staan met ‘niet aanraken’, mogen de bezoekers nu juist met de handen voelen aan de beelden van zand. De meeste komen met iemand zonder visuele beperking, zodat deze kan vertellen wat de persoon precies aanraakt.

Mount Rushmore en Wim Kok

Dit jaar is het thema van de tentoonstelling ‘reis om de wereld’. Onder andere Mount Rushmore, koraalriffen, de jungle en een fictieve skyline zijn hier te ervaren. In een andere ruimte zijn beelden gecreëerd onder de noemer ‘weet u nog’. Daar zijn onder andere Wim Kok, Pim Fortuyn en de Twin Towers met zand nagebootst. Na afloop van het Veluws Zandsculpturenfestijn worden alle beelden platgereden met een shovel.

Door: Nationale Zorggids