Normal_wc_toilet

In de gemeente Oude IJsselstreek zijn sinds kort een stuk meer toiletten te gebruiken voor mensen met een beperking. Tot voor kort waren er slechts zeven openbare toiletten beschikbaar, maar na een actie van Sandra Gosseling uit Ulft is dit aantal gestegen naar 81. Via een app kunnen mensen zien waar in de buurt een toilet is die zij kunnen gebruiken. Dit is met name praktisch voor mensen met spijsverteringsziekten. Dit meldt De Stentor.

De vrouw uit Ulft heeft zelf een visuele en auditieve beperking. Ze besloot om samen met twee anderen van de werkgroep MTT winkeliers te benaderen met de vraag of ze mee willen doen met het initiatief. Zij krijgen een sticker op de deur en worden aangemeld in de Hoge Nood-app. Daarmee kun je zien waar een toilet beschikbaar is. Deelname voor de winkeliers is gratis, het kost enkel het onderhouden van de toiletruimte.

Angst om buitenhuis geen toilet te vinden

Hoewel het initiatief niet exclusief is voor mensen met een beperking, is er wel een zekere doelgroep die het gebruik van een openbaar toilet nodig heeft. Het gaat bijvoorbeeld om mensen met een stoma, een buikziekte of incontinentie. Sommige patiënten durven hun huis niet uit te gaan omdat zij vrezen niet tijdig een toilet te vinden buitenshuis. Zij kunnen nu op pad zonder te vrezen voor ongelukjes.

De explosieve groei van beschikbare toiletten zorgt ervoor dat Gosseling meedingt naar de Doemee Award 2019. Deze wordt uitgereikt aan een organisatie of persoon die zich inzet om de samenleving inclusief te maken voor iedereen, ook voor mensen met een beperking.

Door: Nationale Zorggids