Logo_logo_igj_inspectie_gezondheidszorg_en_jeugd

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft Stichting Het Schild onder verscherpt toezicht gesteld. Het verscherpt toezicht heeft betrekking op de vestiging voor blinden en slechtzienden in Wolfheze. De maatregel is ingegaan op 26 november 2019 en duurt zes maanden. Dit meldt IGJ. 

 

De inspectie ziet bij Het Schild tekortkomingen op de thema’s ‘deskundige zorgverlener’, en ‘sturen op kwaliteit en veiligheid’. Dit kan leiden tot risico’s voor de kwaliteit en veiligheid van zorg. Het ontbreekt zorgverleners aan voldoende kennis en kunde om in te spelen op de steeds complexere doelgroep. Dat levert risico’s op voor de veiligheid van cliënten.

Zorgen over cultuur 

Daarnaast heeft de inspectie zorgen over de cultuur binnen Het Schild. Het lukt niet om een voldoende veilig leer- en verbeterklimaat te ontwikkelen en te behouden. Soms is er weerstand tegen maatregelen om de zorg te verbeteren. Die houding belemmert het lerend vermogen van zorgverleners.

De inspectie twijfelt aan het vermogen van de zorgaanbieder om zich zelfstandig te verbeteren. Om die reden vindt de inspectie het belangrijk dat de zorgaanbieder prioriteiten stelt in haar verbeterplan.

Intensiever toezicht 

Bij verscherpt toezicht let de inspectie extra op een zorgaanbieder. Het Schild moet binnen zes maanden voldoen aan de normen en de tekortkomingen herstellen. De inspectie zal de voortgang nauwlettend volgen. Aan het einde van de periode van verscherpt toezicht beoordeelt de inspectie of de situatie is verbeterd. De inspectie kan als dat nodig is verdere stappen nemen in de vorm van bestuursrechtelijke maatregelen.

Door: Nationale Zorggids