Normal_vakantiehuis__vakantiewoning__interieur

Om voor de periode 2020 – 2025 in aanmerking te komen voor een aanbesteding, moet de Drentse zorgaanbieder Cosis 64 kwetsbare patiënten op straat zetten. Het gaat daarbij om patiënten met psychische problemen en mensen met een verstandelijke beperking die nu via Cosis beschermd wonen. Zij moeten worden overgeplaatst naar een zelfstandige woning. Dit meldt Skipr.

Cosis is de grootste aanbieder in de regio en verleent zorg aan ongeveer duizend inwoners. De gemeenten die over willen op zelfstandig wonen zijn Assen, Midden-Drenthe, Hoogeveen, Meppel, Westerveld, Noordenveld, Tynaarlo, Aa en Hunze en De Wolden. Al vanaf augustus wordt onderhandeld over de aanbesteding voor de komende vijf jaar. Alleen wanneer de 64 cliënten zelfstandig gaan wonen, komt Cosis in aanmerking voor de aanbesteding vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

‘Ultimatum raakt de cliënten diep’

De cliënten worden bij Cosis begeleid en voorbereid op een zelfstandig leven. Maar daar is tijd, aandacht en geduld voor nodig. Het is volgens Marieke van Kralingen, hoofd Marktcentrum bij Cosis, onmogelijk om binnen een half jaar deze groep cliënten zelfstandig te laten wonen. “Een dergelijk ultimatum raakt onze cliënten diep.” Ook is het volgens haar onmogelijk om vervangede woonruimte voor 64 mensen te vinden die geschikt zijn voor de cliënten.

Cosis heeft een kort geding aangespannen en de uitspraak wordt deze vrijdag verwacht. Gemeente Assen, die namens de gemeenten het woord voert, wil niet in gaan op een lopende zaak.

Door: Nationale Zorggids