Logo_igj_inspectie_gezondheidszorg_en_jeugd

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft Zorgmanege HartenHoeve in West Betuwe een aanwijzing opgelegd. De inspectie heeft al langer zorgen over de kwaliteit en veiligheid van de zorg. HartenHoeve voldoet niet aan de eisen van verantwoorde jeugdhulp en goede zorg. De zorgmanege heeft  onder meer te weinig deskundig personeel in dienst. Dit meldt de inspectie.

Zorgmanege HartenHoeve heeft acht locaties in de gemeenten West Betuwe en Buren. De organisatie biedt hulp aan 75 cliënten, zowel jeugd als volwassenen, met en zonder een verstandelijke beperking. Ongeveer dertig cliënten wonen bij de instelling.

De inspectie heeft in 2019 samen met de Wmo-toezichthouder van de GGD Gelderland-Zuid twee toetsen uitgevoerd. In februari 2019 voldeed HartenHoeve niet aan zes van de zeven beoordeelde normen. Bij de hercontrole afgelopen oktober waren er nog steeds twee van de zeven kwaliteitseisen waar niet aan werd voldaan.

Zorg beter afstemmen op cliënten

Volgens het inspectierapport moet HartenHoeve voor het verlenen van goede zorg meer voldoende geschoold personeel aannemen. Deze deskundigheid moet beter zijn afgestemd op de hulp- en zorgvragen van de aanwezige cliënten. Daarnaast moeten de zorgverleners de beslissingen over hun cliënten beter onderbouwen. Ook moeten conflicten in de groep beter geëvalueerd worden om zo herhaling te voorkomen.

Tot 20 april 2020 tijd voor verbetering

De inspectie vindt dat het ontbreken van voldoende deskundige zorgverleners grote risico’s met zich meebrengt. Hierdoor blijft passende hulp en zorg voor de cliënten uit. Omdat er geen vertrouwen is dat dit op korte termijn wordt verbeterd, heeft de inspectie HartenHoeve een aanwijzing opgelegd.  Een aanwijzing is een maatregel waarmee de inspectie HartenHoeve verplicht om de zorg te verbeteren. HartenHoeve krijgt uiterlijk tot en met 20 april 2020 de tijd om de verbetermaatregelen door te voeren. Als ze niet aan deze aanwijzing voldoet, kan de inspectie een last onder dwangsom of een last onder bestuursdwang opleggen.

Door: Nationale Zorggids