Jan die bonus moest afstaan aan UWV ontvangt 16.000 euro door inzamelingsactie

De 32-jarige Jan uit Veenendaal die afgelopen december zijn jubileumbonus moest afstaan aan het UWV, heeft gisteren een flink bedrag in ontvangst mogen nemen. De man heeft een licht verstandelijke beperking (lvb) en werkt met een Wajong-uitkering al 12,5 jaar in de lokale supermarkt. Toen bleek dat hij de bonus moest laten verrekenen met zijn maandelijkse uitkering, werd een inzamelingsactie opgezet. Deze leverde naast een laptop, telefoon en wat andere spullen een geldbedrag op van maar liefst 16.000 euro. Dit meldt RTL Nieuws.

De actie voor Jan werd opgezet door zijn financieel begeleider, Kees den Oudendamme. Die vond het onrechtvaardig dat iemand die zo hard werkt, nu financieel gestraft wordt. Het voorval kreeg flink wat aandacht in de media en ook in de Tweede Kamer. Omdat hij extra inkomsten vanuit zijn werk niet mag houden, werden mensen opgeroepen hem te steunen via een inzamelingsactie met de naam SinterJan. Dit leverde het enorme bedrag van 16.000 euro op, wat meer is dan het jaarsalaris. Ook ontving hij een aantal materiële giften zoals een laptop en telefoon.

Jan wil met het geld een digitale modeltrein kopen waar hij van droomt en nog een paar verstandige dingen. Ook wil hij anderen helpen met het geld. Den Oudendamme gaat kijken of hij met het geld een pensioenvoorziening op kan zetten voor Jan.

Van Ark niet bereid om wet te wijzigen

Uitgerekend gisteren liet staatssecretaris Van Ark weten dat zij niet bereid is om de wet aan te passen om het behoud van zo’n bonus te realiseren. Een Kamermeerderheid wil dat Van Ark dit alsnog laat wijzigen in de wet. Van Ark stelt dat het wijzigen van de wet disproportioneel is en dat dit niet eerlijk is naar de werknemers die in het verleden wel hun bonus moesten afstaan.

'Gratificatie en overuren moeten worden ingeleverd'

“Werk moet lonen, maar dit is demotiverend”, aldus Corrie van Brenk van 50PLUS. “Dit antwoord is een schande. Wij nemen hier geen genoegen mee.” Ook GroenLinks heeft er geen goed woord voor over. “Het is te gênant voor woorden dat iemand met een beperking de gratificatie bij het UWV moet inleveren”, zegt Wim-Jan Renkema. “Dat geldt overigens ook voor overwerk, dat moeten ze nu ook inleveren.” Volgens Renkema gaat het niet om grote bedragen.

Door: Nationale Zorggids