Normal_gehandicapt_rolstoel_hulp

Staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken wil de Participatiewet wijzigen. Ieder(in) is niet tegen deze wijziging maar vindt wel dat er eerst goede voorwaarden moeten worden vastgelegd voor de wijziging goed kan werken voor mensen met een beperking.

Staatssecretaris van Ark vindt dat mensen in de bijstand een verplichte wederdienst moeten leveren voor het behoud van hun uitkering. Ze wil in de wet vastleggen dat alle mensen met een bijstandsuitkering voortaan een “passend aanbod” moeten krijgen van hun gemeente. De uitkeringsontvangers mogen dat aanbod niet zomaar afwijzen, anders worden ze mogelijk gekort.

Een eigen aanpak

Ieder(in) vindt het positief dat er persoonlijke aandacht is in de vorm van een gesprek. Het gesprek zal gericht zijn op een passend aanbod in de brede zin (ook mantelzorg of vrijwilligerswerk) en biedt mogelijkheden op het gebied van ontwikkeling en activering.

Bij navraag onder de achterban van Ieder(in) komen er echter ook knelpunten naar voren. Mensen met een beperking of chronische aandoening hebben te maken met (een combinatie van) complexe problemen. Zij hebben daarom een eigen aanpak nodig. Dit vraagt iets anders dan een verplichte wederdienst voor behoud van uitkering. Er moet bijvoorbeeld een goed begeleidingstraject komen om deze mensen naar werk te helpen.

Een garantie voor een gelijkwaardig gesprek

Een gesprek over een passend aanbod moet plaatsvinden vanuit gelijkwaardigheid. Mensen die afhankelijk zijn van de bijstand kunnen een gesprek met de gemeente over een wederdienst als dwingend en verplichtend ervaren. Deze positie is niet gelijkwaardig.

Ieder(in) wil een wettelijke garantie op een gelijkwaardig gesprek. Er moet verplicht een onafhankelijke cliëntondersteuner aangeboden worden en beschikbaar zijn. Deze moet het gesprek voorbereiden, het aanbod toetsen en controleren of iemand begrijpt wat er wordt afgesproken. Iemand mag zich niet gedwongen voelen om een aanbod als passend te accepteren.

Lees hier het volledige standpunt van Ieder(in) over de wijziging van de Participatiewet

Door: Nationale Zorggids