Logo_igj_inspectie_gezondheidszorg_en_jeugd

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft Stichting Roebia Zorg een aanwijzing gegeven. De kwaliteit van zorg bij Roebia Zorg, een thuiszorgorganisatie die op meerdere plekken in Nederland actief is, schiet ernstig tekort. Er zijn ernstige risico’s voor de kwaliteit en veiligheid van zorg. Dit meldt de IGJ.

Zorg voldoet niet aan normen veiligheid

De inspectie constateert dat Roebia Zorg niet voldoet aan de normen voor goede en veilige zorg. Roebia Zorg levert zorg aan huis onder meer via Stichting Namaste Foundation in Zoetermeer en Alles in 1 Zorg in Lelystad. Daarbij fungeert Roebia Zorg als hoofdaannemer en de andere twee zorgaanbieders als onderaannemers.

Onbekwaam personeel

Zo beschikken beide onderaannemers van Roebia Zorg niet over gekwalificeerd en vakbekwaam personeel. Bij beide onderaannemers is de medicatieveiligheid niet op orde. Ook stelt de inspectie vast dat er bij beide onderaannemers geen wijkverpleegkundige beschikbaar is om indicaties en herindicaties uit te voeren.

Roebia Zorg heeft het samenwerkingscontract met beide onderaannemers plotseling beëindigd. Daarbij heeft Roebia Zorg de verantwoordelijkheid voor de cliënten bij de twee onderaannemers gelegd. Dit terwijl de kwaliteit van zorg bij deze onderaannemers niet op orde is. De inspectie stelt dan ook vast dat er geen sprake is van een zorgvuldige overdracht van cliënten door Roebia Zorg.

Aanvraag faillissement Roebia Zorg

Om een einde te maken aan deze onwenselijke situatie, geeft de inspectie een aanwijzing. Een aanwijzing is een maatregel waarmee de inspectie een zorgaanbieder verplicht om de zorg te verbeteren.

Gedurende het toezichtstraject heeft Roebia Zorg faillissement aangevraagd. De curator is nu namens Roebia Zorg verantwoordelijk voor het naleven van de aanwijzing.

Roebia moet cliënten overdragen

Roebia zorg moet uiterlijk dinsdag 11 februari 2020 alle cliënten, inclusief hun dossiers, die zorg krijgen via Namaste Foundation in Zoetermeer en Alles in 1 Zorg overdragen aan een andere zorgaanbieder. Verder mag Roebia Zorg geen nieuwe cliënten aannemen die via deze twee onderaannemers zorg ontvangen. Roebia Zorg mag pas weer zorg aanbieden via Namaste Foundation en Alles in 1 Zorg als zij volgens de inspectie voldoen aan de normen voor goede en veilige zorg.

De inspectie volgt de naleving van de aanwijzing nauwlettend. Als Roebia Zorg niet binnen de termijn aan de aanwijzing voldoet, kan de inspectie een last onder dwangsom of een last onder bestuursdwang opleggen.

Door: Nationale Zorggids