Normal_prinses-beatrix-spierfonds-logo

Dit dansseizoen steunt Nederlands Dans Theater (NDT) de strijd tegen spierziekten. Op uitnodiging van het Prinses Beatrix Spierfonds en Holland Dance Festival vraagt NDT met het programma Standalone, dat van 28 februari t/m 11 april met 20 voorstellingen te zien is in de Nederlandse theaters, aandacht voor de missie van het Prinses Beatrix Spierfonds. Dit meldt Prinses Beatrix Spierfonds.

Dans tegen spierziekten 

Zo op het eerste oog lijkt er geen groter contrast mogelijk tussen ‘dans’ en ‘spierziekten’. Maar toch is er één duidelijke overeenkomst: doorzettingsvermogen! Dansers trainen elke dag intensief om hun spieren in topconditie te houden, terwijl mensen met een spierziekte elke dag het uiterste van hun lichaam vragen. Daarom gaan het Prinses Beatrix Spierfonds, Holland Dance Festival en NDT samen de strijd tegen spierziekten aan met ‘dans tegen spierziekten’. Dansen symboliseert de ultieme vrijheid van bewegen – een vrijheid die voor mensen met een spierziekte niet vanzelfsprekend is.

NDT in de strijd tegen spierziekten

Het gezicht van de samenwerking is Nynke Mentink, die dankzij een medicijn voor haar spierziekte – de ziekte van Pompe – goed kan functioneren en zelfs kan dansen, en Toon Lobach, professioneel danser bij NDT 2. Nynke prijst zich gelukkig dat er voor haar spierziekte een medicijn is: “Ik ben dankbaar voor het onderzoek dat naar de ziekte van Pompe is gedaan en dat ik dankzij mijn medicatie niet verder achteruitga. Maar er zijn nog zoveel spierziekten waar geen medicijn voor is. Ik wens dit voor alle mensen met een spierziekte.” Voor Toon zijn spieren cruciaal in zijn beroep als professioneel danser: “Het is ongelofelijk belangrijk voor mij om goed te kunnen bewegen. Dat is mijn baan, mijn leven eigenlijk. Als ik niet kan bewegen is alles weg.” Toon draagt ‘dans tegen spierziekten’ dan ook een warm hart toe: “Het voelt alsof we nu een hoger doel hebben, zodat we deze spierziekten uit de wereld kunnen helpen. Ik wil dat mensen met een spierziekte kunnen voelen wat ik kan voelen elke dag.”

Door: Nationale Zorggids