Persconferenties over coronavirus missen gebarentolk voor doven en slechthorenden

Doven en slechthorenden klagen over het feit dat persconferenties over het coronavirus geen gebarentolk of ondertiteling hebben. Hierdoor zijn de belangrijke nieuwsberichten over het virus niet of amper te volgen voor mensen met een auditieve beperking. Belangenorganisaties vinden het schandalig gezien de gezondheidsrisico’s van het virus. Dit meldt RTL Nieuws.

Update 12/03/2020, 14.52 uur: Bij de persconferentie van premier Mark Rutte over het coronavirus zal donderdag voor het eerst een gebarentolk aanwezig zijn. Dit gebeurt na veel kritiek van belangenorganisaties voor doven en slechthorenden. Vermoedelijk komt de premier donderdag met nieuwe maatregelen om het nieuwe coronavirus in te dammen. De persconferentie is rond 15.00 uur.

Het gebrek aan een gebarentolk werd uiteindelijk zo nijpend dat Machiel Ouwerkerk uit Brabant met een protestbord in beeld liep tijdens een live-uitzending van het NOS Journaal. Op het bord stond: “Waar is de gebarentolk voor doven tijdens crisissituaties?” Ouwerkerk zegt dat hij liever niet op tv was geweest maar dat de maat nu vol was. Hij zegt geen andere manier te hebben gezien om het gebrek aan een gebarentolk aan te kaarten.

‘We worden buitengesloten’

Door het ontbreken van zowel een gebarentolk als ondertiteling kunnen mensen belangrijke informatie over het coronavirus missen. Bijvoorbeeld dat wordt aangeraden om thuis te blijven waar dat kan en om geen handen meer te schudden met anderen. “We worden buitengesloten en dat is levensgevaarlijk”, aldus de organisaties. Het gaat daarbij niet alleen om doven en slechthorenden, maar ook oudere mensen die de informatie liever meelezen op de televisie. Ook kan zo moeilijker onderscheid gemaakt worden tussen officieel nieuws en nepnieuws.

Al verbetering beloofd na ontbreken tolk bij tramaanslag Utrecht

Al met de tramaanslag in Utrecht vorig jaar werd aangegeven dat een gebarentolk in zulke situaties noodzakelijk is. Doven en slechthorenden kunnen dan gewaarschuwd worden om niet naar buiten te gaan. Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid gaf toen aan na de zomer met een plan te komen om de berichtgeving inclusiever te maken. Betrokken partijen zouden daarbij geraadpleegd worden.

Ministerie laat weten bezig te zijn met de motie

“Voor de veiligheid van alle mensen met een beperking moet het ministerie van Justitie en Veiligheid snel met concrete acties over de brug komen”, aldus Ieder(in) die zich hard maakt voor alle mensen met een beperking. Het ministerie laat in een reactie weten dat zij bezig is met de motie die werd ingediend na de tramaanslag. Soms kan via een themakanaal en via de website van de NOS wel een gebarentolk in beeld komen. Aan structurele oplossingen worden gewerkt maar er is nog geen definitieve regeling.

Door: Nationale Zorggids